Graven upptäcks

Upptäckten av Tutankhamuns grav

Sökandet inleds

År 1917 började den brittiska arkeologen Howard Carter på allvar söka efter Tutankhamuns grav. Han var då 43 år gammal, men reste redan som 17-åring till Egypten som arkeologisk tecknare.

Carters karriär gick spikrakt uppåt, då han 25-år gammal utsågs till chef för ”Fornminnesförvaltningen”. Men ett bråk med ett gäng berusade franska turister satte stopp för framgångarna. Åtminstone tillfälligt.

Först när Carter kom i kontakt med den mycket rike adelsmannen Lord Carnarvon under hans egyptenbesök vände lyckan. Efter långa förhandlingar lyckades Carter övertyga Lord Carnarvon att bekosta ett projekt som kom att bli århundradets upptäckt. Carter var nämligen övertygad om att faraon Tutankhamuns grav fanns i Konungarnas dal, trots att motsatsen påstods. Det flera år långa sökandet inleddes.

Graven upptäcks

I fem år pågick det påkostade sökandet efter faraons grav utan några framgångar. När Lord Carnarvon sedan ville dra tillbaka sin finansiering lyckades Carter övertyga honom att stanna kvar ytterliggare en utgrävningssäsong.

I november 1922 gjorde han till sist sitt fynd. I Konungarnas dal i Luxor fann han graven KV62 där Tutankhamun hade legat orörd i över 3 000 år. Omkring 5 000 artefakter och Tutankhamuns sarkofag, placerade i fyra träkapell upptog gravkammaren. Man fann också två mumifierade spädbarn, som sannolikt var Tutankhamuns döttrar. Läs mer om detta under avsnittet om Tutankhamuns liv.

Tutankhamuns mumie var begravd i tre omslutande människoliknande träkistor och på huvudet hade han den ikoniska dödsmasken.

Ikonen skapas

Mediepådraget efter upptäckten av Tutankhamuns grav var enormt. Världspressen samlades kring platsen som kallades för ”århundradets fynd”. Man tror att anledningen till varför graven inte hittats tidigare är att ingången täcktes av grus i samband med byggandet av den närliggande gravkammaren KV9.

Den sena upptäckten av den nästan helt orörda graven gjorde Tutankhamun till en världskändis och en symbol för sin tid. Det folkliga intresset för Egypten sköt i höjden. Men det är inte bara gravupptäckten som har gjort Tutankhamun så pass omtalad. Det är det mystiska dödsfallen som skedde personer som var i kontakt med mans mumie. Under avsnittet om Faraons Förbannelse hittar du historierna som satte skräck i folket.