För Tutankhamun-utställningen i Stockholm 2016-2017 vänligen besök

www.tutankhamun.se


Detta är webbplatsen för ”Tutankhamun – Graven och skatterna” som visades på Malmö nya mässa i Hyllie 15 sept 2012 – 17 feb 2013.

Välkommen till Konungarnas dal – och den stora Tutankhamun-utställningen i Malmö!

Tutankhamun blev en superkändis efter en sensationell upptäckt för 90 år sedan. 1922 hittade arkeologen Howard Carter den egyptiske konungens gravkammare och alla dess fantastiska skatter – en händelse som väckte sensation i hela världen. Tutankhamuns historia fascinerar än idag. Hans mystiska, för tidiga död och unika arv har skapat en legend. I  mer 3 000 år låg han okänd och oupptäckt i Konungarnas dal, tills Howard Carter hittade hans grav.

  • Tack!


    Tack alla 180 000 besökare från Sverige och Danmark samt våra samarbetspartners.

    Ni har medverkat till att denna världsutställning kunde förläggas till Malmö.

    Julius Malmström

Graven och skatterna – mer än 1000 ytterst välgjorda repliker

Utställningen ”Tutankhamun – Graven och skatterna” består av mer än 1000 mycket välgjorda repliker av föremål som fanns i graven, alla omsorgsfullt tillverkade av Egyptens skickligaste hantverkare. De ursprungliga fynden finns idag på museum i Kairo, men kommer förmodligen aldrig mer att kunna visas på utställningar runt om i världen. Föremålen är helt enkelt för dyrbara och för ömtåliga. Inget försäkringsbolag vill idag försäkra dem om de lånas ut.

Utställningen har visats på flera platser främst i Europa, bland annat i Barcelona, Dublin, Bryssel och Frankfurt och har hittills haft mer än 3,2 miljoner besökare.


En tidsresa till det forntida Egyptens gåtfulla värld

Utställningen ”Tutankhamun – Graven och skatterna” är en upplevelse för alla sinnen. Med hjälp av den senaste tekniken frammanar den överväldigande skattkammaren bilden av det forna riket vid Nilen.

Tutankhamuns grav och dess skatter har troget rekonstruerats i full skala och ger besökaren ett realistiskt intryck av den rikedom av föremål som skulle hjälpa kungen på hans resa till underjorden. Fler än 1 000  av de viktigaste fynden har återskapats av skickliga egyptiska hantverkare med traditionella metoder och kan beundras på utställningen.

Modern multimediateknik används för att levandegöra det forntida Egyptens kultur och andliga värld – dödskult, gudar, dynastier och hieroglyfer. Utställningens fokus ligger givetvis på Tutankhamun själv.

Den glömde faraon

Tutankhamun är en av de mest gåtfulla faraonerna i Egyptens historia. Han härstammade från den 18:e dynastin som grundlade Nya riket och ledde det under en period då kulturen blomstrade.  Han blev kung redan vid tio års ålder och dog när han var 19 år.

Hans efterträdare raderade hans namn från alla monument, vilket gjorde att han inte registrerades i några listor över kungar och föll i glömska. I över 3 000 år låg han okänd och oupptäckt i Konungarnas dal, tills Howard Carter hittade hans grav.

En världssensation

I utställningen ”Tutankhamun – Graven och skatterna” kommer du som besökare riktigt nära föremålen och får också en unik chans att uppleva gravkammaren precis så som den såg ut när Howard Carter för första gången såg den 1922.

Grav- och skattkamrarna kan inte ses på det här sättet någon annanstans i världen – inte ens i Egypten där Tutankhamuns skatter nu  visas i glasmontrar på Egyptiska museet i Kairo. Känslan av gravens ursprungliga utseende kan bara upplevas på denna utställning: virtuell arkeologi gör att världar som inte längre existerar i sin helhet blir tillgängliga igen.

Alla besökare får tillgång till audioguider, det ingår i entrépriset.